Dapper omgaan met je angst

Dapper omgaan met je angst

Wat hou ik van dit mooie werk! In mijn praktijk heb ik verschillende kinderen gecoacht die bang zijn voor nieuwe situaties. Ze zien enorm op tegen uitjes, bijvoorbeeld op kamp met groep 8. Ze piekeren veel en worden hierdoor belemmerd. Soms is de angst zo groot, dat ze besluiten niet mee te gaan met een activiteit. Dat is natuurlijk heel frustrerend en verdrietig. Voor je kind en ook voor jou als ouder. Je voelt je machteloos en lijkt niet door te dringen tot wat je kind voelt en denkt…

Als coach ga ik met je kind in op de gebeurtenis. Ik gebruik hierbij o.a. het 5G-schema:

Gebeurtenis (ik ga op kamp)
Gedachte (het gaat me nooit lukken)
Gevoel (bang)
Gedrag (ik huil en pieker)
Gevolg (ik blijf thuis)

We erkennen deze gevoelens en gedachten, ze mogen er zijn, hoe lastig het soms ook is. Ze horen bij jou, bang zijn is oké! Angst is van nature een goede emotie die je waarschuwt voor gevaar. Alleen niet op alle momenten is het nodig en handig om bang te zijn. Daarom gaan we deze gedachten en gevoelens omdraaien. Wat zou je anders kunnen denken en voelen? Klopt het eigenlijk wel wat je denkt? Je kind bedenkt positieve, helpende gedachten en gevoelens. Als je dit vaker oefent, kun je het ook in andere situaties toepassen. Je kind ontdekt dat je zelf een keuze hebt in wat je denkt en voelt. Hierna kiest hij of zij uit de schatkist een mooie krachtsteen die staat voor de nieuwe helpende gedachte. Bijvoorbeeld: ‘Het gaat me lukken!’ Of ‘Ik ben goed zoals ik ben!’ Als je naar deze steen kijkt, of ‘m voelt in je broekzak, dan denk je: Het gaat me lukken! Zo wordt de gedachte verankerd. Je kind leert anders voelen en denken en kan dapper met nieuwe situaties omgaan!

Is jouw kind ook vaak bang in nieuwe situaties? Gun jij je kind dat hij of zij positiever leert denken en voelen? Mail, bel of app me, dan kijken we samen wat ik voor jullie kan betekenen. Welkom!